- Funnel Kafası
- Posts
- Neden Zahmetsiz Bilgi Kıymetli Gelir [FK Bülten #042]
Neden Zahmetsiz Bilgi Kıymetli Gelir [FK Bülten #042]
Öğrenme Yolculuğu, Kızıl Okyanus, 4 Aşamada Ticaret
14 Nisan Cuma gününden kocaman bir merhaba Funnel Kafası okuyucuları. 42 haftadır bu bülteni size ulaştırıyoruz. Umarız buradan bir şeyler öğrendiniz ya da üzerine düşünülecek konular çıkardınız. Öyleyse bültenin sonunda bize bir cevap maili atsanız ne güzel olur değil mi :)
Öncelikle tekrar edelim; zaman ve enerjinize saygı duyuyoruz. Eğer Funnel Kafası bülteninden değer almıyorsanız son kısıma giderek abonelikten çıkabilirsiniz.
Bu hafta bültende:
Neden Zahmetsiz Bilgi Kıymetli Gelir
Kızıl Okyanusta Boğulmaktan Nasıl Kurtuluruz?
4 Aşamada Ticarete Başlamak
konularına yer vereceğiz. Keyifli okumalar.
Bugün biraz farklı bir sohbete girişelim sizinle. Beraber bir iç muhasebe yapalım.
Geçenlerde Funnel Kafası bültenine şöyle bir yorum geldi: ”Önemli bir şey anlatacak gibi giriyorsunuz ama anlatmıyorsunuz.” Tabii ben de bunun üzerine biraz kafa yordum. Bunun tam zıttı onlarca yorum da alıyoruz. Ancak neden böyle bir his uyandırmış olabileceğimize dair düşünmeye başladım.
Anlatacaklarım doğrudan bu konu üzerine değil, ancak bu söylem üzerinden hareketle genel insan davranışı ve öğrenme üzerine olacak. Meseleyi daha iyi anlamak adına size güzel bir hikaye anlatayım.
Bir gün öğretmenin biri sınıfta ders anlatıyormuş. Konuyu detaylandırmaya çalışırken öğrencinin biri el kaldırmış ve ”Öğretmenim, tam olarak ne anlatmaya çalışıyorsunuz?” diye sormuş.
Öğretmen bir an duraksamış ve şöyle cevap vermiş: ”Aslında tam olarak ne anlatmaya çalıştığımı ben de bilmiyorum. Bazen kendimi anlatmak istediğim şeye bağlı sayısız konu içerisinde buluyor ve neyi ifade etmek istediğimi önceliklendiremiyorum.” demiş.
Öğrenci bu açık cevaba şaşırmış ve ”Peki o zaman neden ders anlatıyorsunuz?” sorusunu yöneltmiş.
Öğretmen gülümsemiş ve ”Çünkü bazen anlatmak istediğim şeyi bulana kadar anlatmak zorundayım” demiş.
Şimdi buradan çıkarılabilecek 2 ders var:
Öğretmek, öğrenmenin ta kendisi olduğundan dolayı süreç her iki taraf adına da kazanım olur. Ancak anlamak da anlatmak da çaba gerektirir.
Öğretmen her ne kadar bir şey anlatmaya çabaladığını söylese de öğrenci çoğunlukla üzerinde düşünme ihtiyacı olmayan ve kolayca uygulanabilecek bilgileri ister ve bunları sever.
Mesela dijital pazarlamadan bir örnek vereyim. Bugün Facebook reklamlarında satışlarınızı nasıl %200 artıracağınıza dair taktikler içeren bir seri yapsanız -belki de 3 ay sonra işe yaramayacak- bu herkes tarafından ilgi görür. Fakat iyi bir reklamı oluşturmak adına; okuyanın da çalışması, üzerinde düşünmesi ve zihni bir mesai harcaması gereken bir konu üzerinde seri yapsanız o kadar ilgi görmeyecek. Net!
Zahmetsiz bilgi kıymetlidir çünkü onu kavramak adına vakit harcamanız gerekmez.
İnsan bedelini ödemediği bilginin hamalıdır. Bu bedel para verip bilgiye erişmek ya da zaman harcayıp bilgiyi işlemek şeklinde olabilir.
Tekrar belirteyim burada yazdıklarım yorumu yapan kişiyle doğrudan ilgili bir konu değil, insan olarak temel güdülerimizden beslenen bir meseleye değinmek istedim.
Ayrıca bir şey anlatmadığımızı ve bu bültenin size değer katmadığını düşünüyorsanız her daim belirttiğimiz gibi ne yapacağınızı biliyorsunuz :)
Haftaya görüşmek üzere.
— Emre
Not: Değer almayanların bültenden çıkmasını neden sürekli duyuruyoruz? Çünkü funnel dışarda anlatılanın aksine kimleri çekeceğinizden daha çok kimleri istemediğinizle de ilgilidir. Vakit ayırmayan ya da değer almayanların bizim funnelımızda durması anlamlı mı?
🎙️ Haftanın Podcast Bölümü
Fırından taptaze bir bölüm çıkardık sizin için
Rekabetin çok yüksek olduğu pazarlarda hayatta kalmak mümkün mü? Çıkış yolu var mı? Pazar seçerken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Hepsi ve daha fazlası bu bölümde sizlerle!
📹️ Haftanın Video İçeriği
Potansiyel müşterilerini tanımak, onları nerede bulacağını öğrenmek, onların nasıl dikkatini çekeceğini keşfetmek ve sonuç olarak onlara ne satacağını bilmek ticaretini sürdürülebilir ve kârlı yapacaktır.
Peki ama nasıl? Cevabı bu bölümde sizlerle!
✍️ Haftanın Tweet Serisi:
Kardeş bülten Sadece-Ticaret’ten e-ticaretle ilgilenenler için güzel bir seri 😀
Bir e-ticaret işletmesinin temel ihtiyaçları nelerdir?
İlk adım her zaman gereklilikleri ve imkanlarımızı ortaya koymak olmalı, sonrasında ise alternatifleri değerlendirerek karara varmalıyız.
Peki en kritik ihtiyaçlarımız neler?
— Sadece-Ticaret | Yeni Medya⌝ (@SadeceTicaret)
8:00 AM • Apr 5, 2023
Funnel Kafası bültenlerinden ne kadar memnunsunuz?Değer bombalarını alıyor musunuz :) |
Eğer bülteni, sizi Funnel Kafasına ulaştırmak isteyen bir arkadaşınızdan aldıysanız buraya tıklayıp kayıt olabilirsiniz. (Eğer henüz kayıt olmadıysanız!)
Bu haftalık bizden bu kadar. Funnel Kafası bültenini işine ve hayatına bu perspektiften bakmasını istediğiniz insanlara ulaşması için sosyal medyadan ya da özelden paylaşabilirsiniz.
Bültenlerle ilgili görüş ve düşüncelerinizi bu maile cevap olarak yazabilirsiniz.
Haftaya görüşmek üzere :)
Funnel Kafasından uzak kalmayın!
Emre & Hasan
P.S. Maillere cevaplarınızı her zaman bekliyoruz, hepsini tek tek okuyoruz. (Evet şaşırtıcı ama öyle hepsini okuyoruz :)
Reply