- Funnel Kafası
- Posts
- Google'da Cevabını Bulamayacağınız Sorular [Neden mi, Nasıl mı?]
Google'da Cevabını Bulamayacağınız Sorular [Neden mi, Nasıl mı?]
Girişimciler olarak karşılaştığımız en büyük zorluklardan bir tanesi fikirlerimizin insanlarda nasıl karşılık bulacağını tam olarak bilemememiz.
Nasılsınız? Umarım her şey yolundadır. Zaman akıp gidiyor 2023’ü %70 oranında tamamladık.
Bu hafta biz girişimciler tarafından ihmal edilen bir konuyu derinlemesine ele alacağız.
Girişimciler olarak karşılaştığımız en büyük zorluklardan bir tanesi fikirlerimizin insanlarda nasıl karşılık bulacağını tam olarak bilemememiz.
Aslında düşündüğümüz zaman bir fikir kıtlığı yaşamıyoruz, sadece ortaya koyduklarımızın dünya ve insanlığa nasıl faydalı olacağını doğru bir hikayeyle anlatmayı beceremiyoruz.
İşte tam bu noktada; pazarlama, düşüncelerimizin insanlarda karşılık bulup değer görmesi adına onları insanlara nasıl sunacağımızı belirliyor.
Yukarıdaki cümleyi tekrar okumanızı istiyorum.
Funnel Kafası’nda ”değer odaklı pazarlama” diye sürekli tekrar etmemizin bir sebebi de bu.
Pazarlama hala bir ‘öcü’ gibi gösteriliyor, oysa onu farklı bir perspektiften ele alabiliriz. Ya pazarlama reklam yapmaktan daha çok, insanlara ulaşmak ve onların problemlerini çözmekle ilgiliyse? Ya pazarlama müşterinin işini daha iyi yapmasını sağlayacak yeni yollar keşfetme işiyse?
Ya pazarlama önce kendimizi ve sonra da insanların isteklerini ve ihtiyaçlarını anlama meselesiyse?
Dünyayı müşterilerimizin gözünden -yani empatiyle- gördüğümüzde sizce de farklı bir pazarlama mümkün olmaz mı?
Ama bir sorunumuz var!
Yigit Özgür Karikatür
Yıllar boyunca hep doğru cevabı bilip bilmememize göre ödüllendirildik. Herkes meselenin ”nasıl yapılacağına” takıldı. Bu sebeple bağlamdan kopuk sayısız ”bilmem ne için 5 yol, başarı için 3 adım, şuna gitmek için 8 neden” gibi kendi işinize uyguladığınızda işe yarayıp yaramayacağına dair en ufak fikrinizin olmadığı, hiçbir esaslı temele dayandırılmamış içerikler üretildi. Biz de suçluyuz, bu içeriklere sanki gerçekten faydalıymış gibi değer verdik. Hatta uygulayıp sonuç alamadığımızda kendimizi suçladık.
İçinde bulunduğumuz yüzyılda bir işletme sahibi ya da girişimci olarak bir işin nasıl yapılacağını bilmemiz artık avantaj teşkil etmiyor. Çünkü tek ”1” doğru cevap yok. Hedefe ulaşmak adına sayısız yol ve yöntem var.
Bunun böyle olması aslında bir avantaj. Çünkü eğer herkes aynı yolu uygulasaydı şu an sıra dışı markalarla karşılamaz, tek düzelik içerisinde boğulurduk.
Kimse bir bilgisayar firmasının nasıl kurulacağını Steve Jobs ve Wozniak’a söylemedi. Ya da Elon Musk’a Tesla’yı nasıl kuracağına dair kimse bir rehber döküman iletmedi. Ya da bize ”Funnel Kafası”nı kurmak adına bir ”nasıl yapılır” dökümanı vermediler 😀
Gelelim asıl konuya…
Kimse size uğruna bir çok şeyden vazgeçeceğiniz değerleri, kendi prensip, istek ve ihtiyaçlarınızın müşterilerinkiyle nasıl kesişeceğini ve bunların ortak noktasından nasıl bir iş fikri ya da girişim çıkacağını söy-le-ye-mez.
Lütfen bu kısmı da tekrar okuyun.
Eğer siz varış noktanızı ve bu yolu kimlerle ya da kimin için yürüyeceğinizi bilmiyorsanız birilerinin ürettiği rehberler sizi yanlış yola sürüklemekten başka bir halta yaramaz.
Hayatınızda mesafe katetmenizi sağlayan en faydalı cevapları kitaplarda ya da rehber dökümanlarda bu-la-ma-ya-cak-sı-nız.
Başkalarının yönlendirmelerine değil sizin kendi haritanızı çizmeye ihtiyacınız var. Harita yoksa ve varış noktaları belli değilse yönlendirmeler sizi oyalamaktan öteye gidemez.
Şimdi size kendi haritanızı oluşturmak adına sormanız gereken ve cevabını Google’da bulamayacağınız bazı sorular paylaşacağım.
Lütfen başkalarının yönlendirmeleriyle istikamet bulmaya çalışmadan önce bu sorulara cevap vermek için kendinize zaman ayırın!
Neden bu işi yapıyorum?
Neden şimdi başlamak zorundayım?
Bu fikri ortaya koymam nasıl bir değişime sebep olacak?
Bu fikir insanların x konusundaki hislerini nasıl değiştirecek?
Bu fikir gerçekten kimler için?
Bu fikri neden umursasınlar?
İnandıkları neler?
Nerede, ne zaman, niçin ve kimleyken bu ürünü umursarlar?
Müşteriler bu ürün/hizmeti başkalarına tavsiye ederken ne söylemeliler?
Müşterilerin bu ürünü tavsiye ederken kendilerini iyi hissetmelerini nasıl sağlayabilirim?
Ürün/hizmetin ötesinde bu sattığımız şeyin insanlara faydası nedir?
Bu işe nasıl katma değer ekleyebiliriz?
Bizim en büyük gücümüz ne?
Söylemeye çekindiğimiz en güçsüz yanımız ne?
Değerlerimiz neler?
Neyi değiştirmek istiyoruz?
İnsanlara vereceğimiz ve sonrasında da tutmak için çaba sarf edeceğimiz sözümüz nedir?
Farkımız ne? Gerçekten farkımız!
Müşterilerimizin umursadığı şey tam olarak nedir?
Bu şey bugün, yarın ve gelecekte de aynı kalacak mı?
Biliyorum zor sorular. Biliyorum belki okuyacak ve bir köşeye bırakacaksınız. Biliyorum bunlara cevap vermek zor gelirken, internette gördüğünüz herhangi bir 3-5 adım daha gerçekçi ve sonuca götürecek gibi geliyor. Biliyorum ve biliyoruz…
Bu yollardan geçtik. Ama lütfen -affınıza sığınarak yazıyorum- o lanet koltuğa oturun ve bu sorulara kafa patlatın. Yoksa rüzgardaki bir yaprak gibi girişimcilik serüveninizde savrulmaktan kendinizi alıkoyamayacaksınız.
Haftaya görüşmek üzere.
— Emre
Not: Funnel Kafası yakında kendi tarzında seminer ve eğitimlere başlayarak bu alanda kârlı ve sürdürülebilir yapılar kurmanın detaylarını paylaşacak. Zamanı geldiğinde buradan duyacaksınız.
🚀 Haftanın Değer Bombaları
Podcast: Danışmanlar için Müşteri Bulma Yöntemlerini tüm hızıyla devam ediyor, 4 bölümünde linkini ekliyoruz. ( B1, B2, B3, B4 )
Video: Pazarlama ve Ürün Geliştirme Yapmadan Önce Bilmen Gereken En Önemli Şey! (link)
Tweet(Evet hala tweet): Ticarette belirli süre geçiren herkesin sendromu: Parlak Nesneler (link)
Okumalarımızdan:
• Engin Tezcan abinin yazıları ve içeriklerini seviyoruz. Stratejiyi anlattığı bu Kılçıksız Markalama serisi de çok güzel (link)
• Kariyer ve kişisel gelişim adına kendi websitenizi oluşturmayla ilgili harika içerik (link)
• Tavsiye bağlamdan kopuk olunca anlamsızdır. Tavsiye verene önce bağlamı sormalı (link)Kitap Kulübü: Pazarlam Kitap Kulübü 4. haftayı geride bıraktı. İlk olarak ”ZAK - Başarılı Markaların 1 Numaralı Stratejisi” kitabını bitirdik. Sırada ”Konumlandırma - Jack Trout | Al Ries” kitabı var. Katılmak isterseniz buraya tıklayarak detaylı öğrenebilirsiniz.
Funnel Kafası bültenlerinden ne kadar memnunsunuz?Değer bombalarını alıyor musunuz :) |
Eğer bülteni, sizi Funnel Kafasına ulaştırmak isteyen bir arkadaşınızdan aldıysanız buraya tıklayıp kayıt olabilirsiniz. (Eğer henüz kayıt olmadıysanız!)
Bu haftalık bizden bu kadar. Funnel Kafası bültenini işine ve hayatına bu perspektiften bakmasını istediğiniz insanlara ulaşması için sosyal medyadan ya da özelden paylaşabilirsiniz.
Bültenlerle ilgili görüş ve düşüncelerinizi bu maile cevap olarak yazabilirsiniz.
Haftaya görüşmek üzere :)
Funnel Kafasından uzak kalmayın!
Emre & Hasan
P.S. Maillere cevaplarınızı her zaman bekliyoruz, hepsini tek tek okuyoruz. (Evet şaşırtıcı ama öyle hepsini okuyoruz.)
P.S.S Kendinizi hazır hissettiğinizde ve bizden değer aldığınızı düşündüğünüzde size 3 şekilde yardımcı olabiliriz.
Funnel Kafası ekibinden stratejik danışmanlık almak isterseniz buraya tıklayıp ön görüşme için randevu oluşturabilirsiniz.
Funnel Kafası ekibi ile 1-1 görüşebilir ya da dijitaldeki yol haritanız ve çözemediğiniz sorunlarla ilgili buraya tıklayarak danışmanlık alabilirsiniz.
Sadece Pazarlama kitaplarını okuduğumuz Pazarlama Kitap Kulübüne katılmak isterseniz buraya tıklayarak katılabilirsiniz.
Reply