- Funnel Kafası
- Posts
- 🐳 Kendi Mavi Okyanusumu Nasıl Oluşturabilirim? [FK Bülten #017]
🐳 Kendi Mavi Okyanusumu Nasıl Oluşturabilirim? [FK Bülten #017]
Niş Alan, Mavi Okyanus, Funnel'ın 3 Aşaması, Funnel Nedir/Ne Değildir?
🐳 Kendi Mavi Okyanusumu Nasıl Oluşturabilirim? [FK Bülten #017]
Merhaba. Bazen bu bülteni yazmak için oturduğumda haftanın ne kadar hızlı geçtiğine hayret ediyorum :) Sanki 2x'te yaşamışız gibi.
Bu bülteni okuyan herkes için çok önemli bir konudan bahsedeceğiz bugün. Niş alan seçmek ve orada görünür olarak kendi mavi okyanusunu inşa etmek mevzu.
Bunu sürekli tekrar ediyoruz çünkü çok kıymetli olduğunu biliyoruz. Deneyimledik ve deneyimlemeye devam ediyoruz.
Öncelikle bir işe başladığınızda öncelikle o işle ilgili farklı seviyelerdeki alanları keşfetmek için işe geniş bir perspektifle başlamak bizce iyi bir karar.
Ancak bu sektör de yine niş bir alan olmalı. Nasıl diye sorarsanız bir örnek üzerinden açıklayalım.
Ben dijital pazarlama danışmanlığı için yola çıktım diyelim. Bu alan başlı başına çok geniş zaten. Benim yapmam gerek bunun altında bir alanı odağıma almak. Mesela Facebook/Instagram reklamcılığı, Google reklam danışmanlığı, E-mail&SMS danışmanlığı gibi.
Sonrasında seçtiğim bu alanla ilgili farklı işletmelere danışmanlık vererek odaklanabilecek sektörü bulmak her zaman çok kıymetli. Mesela biz Funnel Kafası'nda eğitim ve SAAS odaklı bir iş yürütüyoruz. Bu bize bu alanda bir müşteri geldiğinde çok önemli bir avantaj sunuyor.
Çünkü o alanın neye ihtiyacını olduğunu ya da müşterilere nasıl yaklaşılması gerektiğini çok iyi biliyoruz.
Burada ne iş yaptığınızdan bağımsız olarak ürettiğiniz ürün ya da hizmet için böyle daraltmalara gitmek size daha rahat görünür olma ve akılda kalma avantajı sağlayacaktır.
Yine başka bir örnek finans hizmeti veren bir firma ile sadece e-ticaret firmalarına finans hizmeti veren ya da daha da daraltırsak Shopify altyapılı firmalara finans hizmeti veren firma arasında önemli farklar bulunacaktır.
Peki burada neye dikkat edeceğiz? Bunu farklı bir bakış açısıyla anlatalım. Bu yaklaşım David Perell'ın Personal Monopoly yaklaşımı.
Aslında yapılması gereken sırasıyla şunlar:
1) Yeterliliğin olan ya da yeterlilik oluşturabileceğin bir alan seç.2) Bu alana meraklı mısın ve bu alanda bir pazar var mı bunu kontrol et.3) Bu alana karekterini kat ve bu sayede farklılaş.4) Bu niş alandaki yetkinliğini güzel bir şekilde insanlara sun.5) Bu alanda görünür olmak için kaliteli içerikler üret.
Kendi işinizle ilgili bunları kovaladığınızda aslında mavi okyanusunuzu oluşturmanın çok daha kolay olduğunu göreceksiniz.Ben bir SAAS uygulaması yapıyorsam, bunu hep zihnimizin bizi yönelttiği şekilde herkese değil de; yeterlilik, merak ve karakterimin bir birleşimi olacak şekilde daha niş bir alanda yapayım. Mesela sadece dijital pazarlama ajanslarına özel SAAS tool geliştireyim.
Örnekleri çoğaltmak mümkün. Ancak meselenin özü büyük marka ya da şirketlerin çözüm üretmediği/üretemediği spesifik alanlara odaklanarak oradaki problemleri çözmek. Bu pazardaki kişilerin sizin bu özel çözümünüze ilgi duyması demek.
Unutmayın bu biraz sezgi karşıtı, insan sürekli daha büyük pazarlara açılmak ve hedef kitlesini genişletmek istiyor ama asıl başarı daha dar ve odaklı nişlerde geliyor.
Şimdi size sorum şu; kendi alanızda niş bir hizmet mi sunuyorsunuz ya da nasıl daraltabilirsiniz?
Cevaplarınızı bekliyorum. (hepsine tek tek bakıyoruz:) Seçtiğiniz niş ile ilgili yorumlarımızı ileteceğiz.
Merakla bekliyoruz :)
🎙 Haftanın Podcast Bölümü
Herkesin söylediği gibi bir işe başlarken nish alan mı seçmeliyiz? Yeteneklerimizi ve arzularımızı nasıl ticaretimizde kullanabiliriz?
Genişten başlayıp nasıl uzmanlaşacağımız alana geçiş yaparız?Sorularına cevap aradığımız bölümümüz yayında! Keyifli dinlemeler.
📹 Haftanın Video İçeriği
Funnel'ı anlatmaktan sıkılmıyoruz :) Çünkü seviyoruz. Funnel'ı daha iyi anlamanızı sağlayacak 3 aşamayı ele aldığımız F.A.S serisinin önemli videolarından birini sizinle paylaşıyoruz.
✍️ Haftanın Tweet Serisi:
Funnel'ı ve Funnel Kafası'nın neler yaptığını daha çok anlatmamız konusunda istekler geldi :) Dediler arkadaş siz ne yapıyorsunuz? Biz de 3 senedir yaptığımız gibi bıkmadan usanmadan tekrar tekrar anlatıyoruz :)
Funnel nedir, ne değildir?
Funnel müşterilerinizi bir akış içerisinde kıymetlendirmenizi, segmente etmenizi, elemenizi ve takip etmenizi sağlayan bir pazarlama konseptidir.
1924'te William Townsend tarafından AIDA(Attention-Interest-Desire-Action)'dan uyarlanmıştır.
— emre doğaner | Funnel Kafası 🌪️ (@benemredoganer)
4:37 PM • Sep 22, 2022
Eğer bülteni, sizi Funnel Kafasına ulaştırmak isteyen bir arkadaşınızdan aldıysanız buraya tıklayıp kayıt olabilirsiniz. (Eğer henüz kayıt olmadıysanız!)
Bu haftalık bizden bu kadar. Funnel Kafası bültenini işine ve hayatına bu perspektiften bakmasını istediğiniz insanlara ulaşması için sosyal medyadan ya da özelden paylaşabilirsiniz.
Bültenlerle ilgili görüş ve düşüncelerinizi bu maile cevap olarak yazabilirsiniz.
Haftaya görüşmek üzere :)
Funnel Kafasından uzak kalmayın!
Emre & Hasan
P.S. Kendinizi hazır hissettiğinizde ve bizden değer aldığınızı düşündüğünüzde size 3 şekilde yardımcı olabiliriz.
Facebook/Instagram, Google/Youtube Reklamları ve Funnel Analizinin Funnel Kafası tarafından yapılması için buraya tıklayarak analiz hizmeti alabilirsiniz.
Funnel Kafası ekibi ile 1-1 görüşebilir ya da dijitaldeki yol haritanız ve çözemediğiniz sorunlarla ilgili buraya tıklayarak danışmanlık alabilirsiniz.
Funnel Kafası ekibinden stratejik danışmanlık almak isterseniz buraya tıklayıp ön görüşme için randevu oluşturabilirsiniz.
Reply