• Funnel Kafası
  • Posts
  • Efsane bir Fikrim Var, Ne Yapmalıyım? [FK Bülten #040]

Efsane bir Fikrim Var, Ne Yapmalıyım? [FK Bülten #040]

Fikirler, Yapay Zeka ve Hayatta Kalmak, Yetenek ve İhtiyaç,

31 Mart Cuma gününden merhaba. 2023 yılının %25’ini de bitirdik 🙂 Zaman ne kadar çabuk akıyor öyle değil mi? Umarım bizi hedeflediğimiz yere götürür.

Öncelikle tekrar edelim; zaman ve enerjinize saygı duyuyoruz. Eğer Funnel Kafası bülteninden değer almıyorsanız son kısıma giderek abonelikten çıkabilirsiniz.

Bu hafta bültende:

  • Efsane Fikirleri Ne yapmalıyız?

  • Yapay Zeka Çağında Hayatta Kalmak

  • Yetenek ve İhtiyaç

  • E-ticaret ile İlgilenenler için Bülten

konularına yer vereceğiz. Keyifli okumalar.

Firmalara verdiğimiz danışmanlıkların dışında eğitmen, koç, yazar gibi farklı kişilerle de 1-1 danışmanlık görüşmeleri gerçekleştiriyoruz. Tüm bu görüşmelerde herkesin zihninden geçen bazı diyaloglara şahit oluyoruz.

Benim aklıma çok güzel bir fikir geldi. Şöyle bir ürün çıkaracağız şu kitleye sunacağız. Hatta arka tarafta onu şöyle bir yapıyla destekleyeceğiz gibi çok heyecanlı konuşmalar geçiyor, doğal olarak.

Böyle bir durum yaşadığında insan ne yapar? Kendi fikrinin heyecanıyla çoğunlukla çok da derin olmayan bazı araştırmalar yapar, fikrini geliştirmeye ve başkalarına aktarmaya başlar. Hatta belki bazı doğrulayıcı yöntemlere de başvurur.

Bizim aklımıza doğrudan şu soru geliyor: Fikrin üzerine mesai harcayıp, ona bazı sorgulayıcı sorular sordun mu? Çünkü insan kendi fikrini sevme ve kendini manipüle etme konusunda oldukça başarılıdır. Bunu engellemenin yolu ise fikri birazdan anlatacağım bir metodla sorguya tabi tutmaktır.

Zihin haritasında gördüğünüz üzere efsane fikriniz üzerine düşünmek adına 4 ana adım var. Şimdi bu adımları size aktaracağım ve fikrinizi nasıl sorgulamanız gerektiğine dair çok güçlü bir metodu izah edeceğim.

  • Kim: İdeal Müşterilerin Kimler? Sormanız gereken ilk soru ben gerçekten kimle iş yapmak istiyorum. Genellikle bir ürün ile yola çıksak da kiminle iş yapacağımızı en son düşünürüz. Kim bu kitle, nasıl gözüküyorlar? Arzuları, ihtiyaçları ve hedefleri neler? Gerekirse bir persona/avatar adına her ne dersiniz çizmek sizi bu konuda daha derin düşünmeye itecektir. Burada yine önemli konu ”dünya görüşünü bildiğimiz en küçük kitleyi” seçmek her zaman bizi avantajlı konuma getirecektir.

  • Nerede: Onları Nerede Bulacaksın? Online ya da offline’da bu insanlar nerede? Topluluklar, Facebook, Instagram, TikTok ya da Pinterest. Söylentiler ile hareket etmeyin. Bunu araştırın! Hangi gruplara üyeler, okudukları kitaplar, dergiler ya da ziyaret ettikleri internet siteleri neler? Takip ettikleri insanlar kimler.. İlgi alanları, ilgilendiği sporlar ve hatta izledikleri filmler neler? Yani tanıyın onları ki nerede bulacağınıza dair kafanızda bir fikir oluşsun.

  • Kanca: Onları Cezbetmek için Ne Kullanacaksınız? Kanca ya da başka bir şey adına her ne derseniz. Onların sorunlarını problemlerini iyi anlarsanız, onları neyin çekeceğini de net ortaya koyabilirsiniz. Bu bir rehber, seminer ya da ücretsiz bir eğitim olabilir. Ya da belki de ürettiğiniz içerikler. İdeal müşterilerinizi tanırsanız tabir doğru ise onların aşık olacağı ürünü/hizmeti önlerine koyabilirsiniz.

  • Sonuç: Onlara Vereceğiniz Sonuç Ne? Her insan özünde 4 sonuçtan biri için hareket eder. Bunlar para, zaman, ilişki ya da kendinden daha büyük bir amaç.... Peki siz sonuç olarak ne vereceksiniz müşterilere. Bakın burada ürün ya da hizmet değil bahsettiğimiz. Sunduğunuz fayda/sonuç nedir onu kastediyorum. Ona bir para kazanma fırsatı mı sunuyorsunuz? Ailesi ile daha fazla zaman mı vaat ediyorsunuz? Daha iyi bir ilişki mi ya da dünyayı değiştirecek bir fırsat mı veriyorsunuz? Yani onlara hangi sonucu satıyorsunuz?

Bu adımlar herhangi bir fikirde kendimize sormamız gereken önemli sorular. Her efsane fikir muhakkak sorguya çekilmeli. Efsane fikirlere bağlanmamalı, onların uygulanabilirliğini ve alınabilecek aksiyonlar üzerine derinlemesine düşünmeliyiz.

Ancak son bir not olarak düşünme safhasını uzatmak bizi daha da geriye götürebileceğinden hızlı bir deneme/ürün/prototip çıkararak kitlemizle test etmek de bize bu konuda fikirler verecektir.

Unutmayın en iyi öğrenme her zaman eylem içinde yapılanıdır.

Haftaya görüşmek üzere.

— Emre

🎙️ Haftanın Podcast Bölümü

Yapay Zeka çağında gittikçe daha da kıymetli olacak bir konu varsa o da dikeyde bir konuda uzmanlaşmak olacaktır. Bu sebeple bu podcast bölümünü tekrardan bu düşüncelerle dinlemenizi öneriyoruz.

📹️ Haftanın Video İçeriği

Yetenek ve İhtiyaç arasındaki önemli bağ nedir? Bu hafta bu konuyu ele aldık ↓

✍️ Haftanın Tweet Serisi:

E-ticaret ile ilgili önemli gelişmeleri, satış artırıcı önerileri ve teknolojik gelişmeleri sunduğumuz bültenimiz sadece ticaret yayın hayatına başladı ve çok güzel ilerliyor.

Henüz kayıt olmadıysanız;

Sadece TicaretHer hafta Pazar günü, yalnızca 5 dakikanızı ayırarak e-ticaret dünyasındaki son gelişmeleri ve işinizi büyütecek ipuçlarını tek bir bültende okuyun. Haberdar olmak için hemen kaydolun!

Funnel Kafası bültenlerinden ne kadar memnunsunuz?

Değer bombalarını alıyor musunuz :)

Login or Subscribe to participate in polls.

Eğer bülteni, sizi Funnel Kafasına ulaştırmak isteyen bir arkadaşınızdan aldıysanız buraya tıklayıp kayıt olabilirsiniz. (Eğer henüz kayıt olmadıysanız!)

Bu haftalık bizden bu kadar. Funnel Kafası bültenini işine ve hayatına bu perspektiften bakmasını istediğiniz insanlara ulaşması için sosyal medyadan ya da özelden paylaşabilirsiniz.

Bültenlerle ilgili görüş ve düşüncelerinizi bu maile cevap olarak yazabilirsiniz.

Haftaya görüşmek üzere :)

Funnel Kafasından uzak kalmayın!

Emre & Hasan

P.S. Maillere cevaplarınızı her zaman bekliyoruz, hepsini tek tek okuyoruz. (Evet şaşırtıcı ama öyle hepsini okuyoruz :)

Reply

or to participate.