• Funnel Kafası
  • Posts
  • Bir Şeyin Fiyatını Belirlerken Nasıl Düşünmeliyiz?

Bir Şeyin Fiyatını Belirlerken Nasıl Düşünmeliyiz?

Fiyatlandırma, Danışmanlık Anısı, Para Kaybetmenizi Engelleyen Sistem, Karşılama Ekranı

5 Mayıs Cuma gününden merhaba. Siz bu satırları okurken ben İstanbul’da E-ihracat yolu etkinliğinde olacağım. Hasan ise ufak bir ameliyat sonrası dinleniyor olacak. Bir geçmiş olsununuzu alırız 😀 

Öncelikle tekrar edelim; zaman ve enerjinize saygı duyuyoruz. Eğer Funnel Kafası bülteninden değer almıyorsanız son kısıma giderek abonelikten çıkabilirsiniz.

Bu hafta bültende:

  • Bir Şeyin Fiyatını Belirlerken Nasıl Düşünmeliyiz?

  • Danışmanlık Anımız

  • Para Kaybetmenizi Engelleyecek Sistem

  • Karşılama Ekranın Olmazsa Olmaz 5 Öğesi

konularına yer vereceğiz. Keyifli okumalar.

Fiyatlandırma, hangi alanda olduğundan bağımsız zor ve emek isteyen bir konu. Bugün sizlere fiyatlandırmayla ilgili bakış açımızı anlatacağım. Anlattıklarım e-ticareti tam olarak kapsamıyor. Bunları detaylı öğrenmek isterseniz Sadece-Ticaret bültenine kayıt olmaya davet ediyorum.

Bir hizmet ya da yazılımın fiyatı belirlenirken aslında temelde 3 tip model var. Bunlar:

  1. Maliyet odaklı fiyatlandırma

  2. Rakip odaklı fiyatlandırma

  3. Değer odaklı fiyatlandırma

Bizim deneyimlerimize göre değer odaklı fiyatlandırma en iyi seçenek. Özellikle bir SAAS ya da abonelik bazlı bir ürün/hizmet satıyorsanız.

Peki ne demek değer odaklı fiyatlandırma? Gelin kısaca bahsedelim.

Değer odaklı fiyatlandırma, bir ürün ya da hizmeti hedef kitleninizin ya da müşteri segmentinizin ödemeye değer bulduğu aralıkta fiyatlama stratejisidir.

Yani sizler maliyetleri ve rakipleri ikinci plana atarak içgörüyü doğrudan müşteriden alır ve bedeli buna göre belirlersiniz.

Bu stratejinin avantajlı olmasının bir çok sebebi var aslında. Ama en önemlileri sunduğunuz değeri rakiplerinizden daha yüksek fiyatlayabilir, müşterinin ikna olduğu ve ödemeye hazır olduğu bir aralığı seçebilir ve daha sürdürülebilir bir sistem kurabilirsiniz.

Ancak bunu uygulayabilmek zaman ve kaynak ister. Eğer sizler kendi metriklerinizi, iş modelinizin nasıl ilerlediğini ve gidişatını tam olarak bilmiyorsanız bunu yürütemeyebilirsiniz.

Peki nasıl yaparsınız?

  1. Öncelikle hedef kitlenizi iyi analiz eder ve onlarla konuşursunuz. Belki kitlenizde birden fazla segmente ait müşteri var ve siz hepsine aynı fiyat ile yaklaşıyorsunuz. Kimi daha az ödemeye kimi ise daha çok ödemeye razı ve bunları göremiyorsunuz.

  2. İşletmenizin verilerini ve sonuçlarını analiz edersiniz. Sahip olduğunuz özellikler, müşteriye sunduğunuz net faydalar, paketler ve fiyat noktaları gibi yaptığınız tüm testler bu analizin içinde yer almalıdır. Buradan yola çıkarak ne sunmanız gerektiğine dair opsiyonlar planlamalısınız.

  3. Farklı opsiyonlar test edilmeli ve sonuçlar kıyaslanmalıdır. Bunu belirli bir müşteri grubuyla yapıp sonra kitlenizin tamamına uygulamak bir strateji olabilir. Böylece işe yaramadığı durumlarda eski sisteme dönmek kolay olacaktır.

Burada size bir perspektif değişimi sunmaya çalışıyoruz. Amacımız şu; bir fiyatlandırma yaparken maliyetler ya da rakiplerden ziyade önceliğinizi müşterinin ödemeye razı olduğu ya da ödediğinde memnun kaldığı bir bedeli belirleyebilmek.

Fiyatlandırma konusunu bu kadar önemsememizin bir diğer sebebi funnel’da insanlar genelde hep müşteri edinme kısmına odaklanırlar. Oysa büyüme çoğunlukla paraya dönüştürebilme yani fiyatlama noktasında gerçekleşir. Hatta araştırmalar fiyatlandırmanın büyümeye etkisinin müşteri edinmeye göre 2 kat daha fazla olduğunu göstermiştir.

Daha detaylı öğrenmek isterseniz bize yazın. Bu konuyu daha derinlemesine inceleyelim.

Haftaya görüşmek üzere.

— Emre

🎙️ Haftanın Podcast Bölümü

Danışmanlık hizmeti verirken nelere dikkat etmemiz gerekir? Hangi potansiyel müşteriler sizin için uygun? Hasan'a sinir krizleri geçirten müşterimizden neler öğrendik?

📹️ Haftanın Video İçeriği

Her bir işletme trafik,dönüşüm ve ekonomi parametreleri üzerinden değerlendirir. Bu üçgen içerisinde yapacağınız iyileştirmeler/değiştirmeler ya size para kazandırır ya da para kaybettirir.

İzleyelim. Abone olup yorum yapabilirsiniz 😃 

✍️ Haftanın Tweet Serisi:

Efendim herkesin bir websitesi var. Ürün/hizmet sunduğu bir sayfa var. Hap gibi bilgilerle bu konuyu ele aldık 👇️ 

Funnel Kafası bültenlerinden ne kadar memnunsunuz?

Değer bombalarını alıyor musunuz :)

Login or Subscribe to participate in polls.

Eğer bülteni, sizi Funnel Kafasına ulaştırmak isteyen bir arkadaşınızdan aldıysanız buraya tıklayıp kayıt olabilirsiniz. (Eğer henüz kayıt olmadıysanız!)

Bu haftalık bizden bu kadar. Funnel Kafası bültenini işine ve hayatına bu perspektiften bakmasını istediğiniz insanlara ulaşması için sosyal medyadan ya da özelden paylaşabilirsiniz.

Bültenlerle ilgili görüş ve düşüncelerinizi bu maile cevap olarak yazabilirsiniz.

Haftaya görüşmek üzere :)

Funnel Kafasından uzak kalmayın!

Emre & Hasan

P.S. Maillere cevaplarınızı her zaman bekliyoruz, hepsini tek tek okuyoruz. (Evet şaşırtıcı ama öyle hepsini okuyoruz :)

Join the conversation

or to participate.